Hopp til hovedinnhold

Varslingen i NVE har vært rammet av streik siden fredag 24/5-24. Streiken trappes opp ytterligere fom. mandag 3. juni, noe som påvirker naturfarevarslingen. Les mer her: Varslingen i NVE rammet av streik | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 07.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag i snødekket kan påvirkes noen få steder. Eventuell oppvarming kan også svekke laget. Våte skred kan løsne i bratt solvendt terreng.

Skredfarevurdering

Den største utfordringen nå er vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket. Laget ligger for det meste dypt og er vanskelig å påvirke. Det er likevel stor grunn til å være forsiktig i områder med tynne og myke flak. Dersom du klarer å løse ut skred på dette laget kan skred bli store. Høy solinnstråling kan også medføre svekkelse av vedvarende svakt lag. Unngå soleksponerte brattheng og utløpsområder.

I terreng som får mye sol igjennom dagen ventes våte løssnøskred. Der sola ikke slipper til er snødekket hardt og det er fare for å skli på is og glatt skare

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 6. mars 2024

Den siste tiden har det vært vind fra sørlig retning og milde temperaturer. Snødekket er preget av mildvær opp til ca 500 - 600 moh.

På fjellet er store deler av snødekket vindpreget og hardt, og det har samlet seg fokksnø i leområder mot nord. I solvendt terreng er overflata myk på dagtid når sola står på. I nordvendt terreng og i skyggesider er det mer vinterlige forhold med hard og tørr fokksnø.

Mildvær i slutten av januar gikk opp til 800-1000 moh og dannet et skarelag. Rundt dette skarelaget er det observert svakt lag av kantkorn. Laget har stor utbredelse. Mange steder er det beskyttet av overliggende flak, men sannsynligvis kan det påvirkes der snødekket er tynt.

Det er observert stor temperaturgradient høyt i snødekket. Det gir gode forhold for utvikling av kantkorn nært overflaten.

Fjellvær

Onsdag 6. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -13 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 7. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -13 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS